Ogród Naturalny

BIO-OGRÓD Warzywny

Ogród w niesamowity sposób łączy z przyrodą, Naturą, Matką Ziemią, cyklami, porami roku. Uczy odpowiedzialności i konsekwencji. Daje pożywienie, najlepsze – zdrowe, smaczne. Pielęgnując ogród zmieniamy podejście do jedzenia – wartości i jakości produktów. Wiedząc ile trudu potrzeba, by wyhodować warzywa nabieramy szacunku do pożywienia. Również przygotowywanie posiłków sprawia wiele radości. Każdą roślinę znamy od momentu wsadzenia ziarenka do ziemi, pierwszego kiełka, kwitnienia. Wspólnie przywitaliśmy niejeden wschód słońca, którego promienie odbijały się w kroplach rosy, żegnaliśmy słońce zachodzące za horyzont.

By nie eksploatować nadmiernie gleby, odżywiamy ją w sposób naturalny, nie używamy nawozów sztucznych. Kompostujemy (własnym kompostem), nawozimy obornikiem i nawozem z pokrzyw, żywokostu oraz innych roślin. Co roku powiększamy powierzchnię ogrodu.

Oprócz tradycyjnych warzyw (takich jak: marchew, pietruszka, buraki, selery, pory, cebula, pomidory itp.) uprawiamy pasternak, ostrą paprykę, jarmuż, brukselkę, rukolę, salsefię, dajkon (biała rzodkiew), mnóstwo warzyw liściowych, topinambur, yacon, korzeń światła i inne. Ze względu na to, że jesteśmy wegetarianami dużą wagę przykładamy do roślin strączkowych – co roku wysiewamy kilka odmian fasoli, grochu, bobu. W naszym ogrodzie królują dyniowate – zawsze znajdzie się tu kilka odmian cukinii, dyni – w tym szczególnie dla nas cenna dynia hokkaido. Od kilku lat część warzyw wzrasta w szklarni.

Prowadzimy też ogród ziołowy i kwiatowy. Zioła wykorzystujemy w kuchni, kosmetyce.

Zbieramy nasiona z naszego ogrodu. W 2021 roku wraz z innymi pasjonatami ogrodnictwa naturalnego stworzyliśmy Społeczny Sudecki Dom Nasion, który ma siedzibę w naszym Siedlisku. Od tego czasu organizujemy wiosenną wymianę nasion, wymianę sadzonek oraz jesienne święto plonów.

Kilka lat temu powiększyliśmy sad o stare odmiany drzew owocowych. Sadzimy mnóstwo krzewów wzbogacających glebę, jak np. oliwnik baldaszkowaty czy inne krzewy wiążące azot w glebie. Tworzymy ogród leśny wzbogacając nasze nasadzenia o kilka pięter roślinnych, które dobrze ze sobą współpracują. Łącznie na naszym 80 arowym terenie przez ostatnie lata posadziliśmy ponad 100 drzew i krzewów.

Mamy też winogrona kilku szczepów, z których powstają pyszne wina wytrawne i deserowe. W tym roku założyliśmy łąkę kwiatową – dla trzmieli, pszczół i dla nas! Mamy także małą pasiekę przydomową.

Kilkanaście lat temu, jeszcze w łódzkim, postanowiliśmy rozpocząć swoją przygodę z permakulturą. Przyglądając się doświadczeniom znajomych zaprojektowaliśmy własny ogród z grządkami podwyższonymi. Z warstw gałęzi, liści, obornika i ziemi ułożyliśmy kręgi. W naszym ogrodzie od wiosny do późnej jesieni rosły na nich warzywa, kwiaty, zioła. Nasze doświadczenia ogrodnicze przenieśliśmy na Dolny Śląsk, na Pogórze Kaczawskie, na którym obecnie mieszkamy. Tutejszy ostrzejszy klimat zmusił nas do ponownego obserwowania przyrody, temperatur. Wielu rzeczy musieliśmy się uczyć na nowo. Ale na tym właśnie polega naturalne ogrodnictwo – na obserwacji i eksperymentowaniu oraz wyciąganiu wniosków.
Zdecydowaliśmy się na permakulturę, gdyż interesują nas zrównoważone, samoregulujące się systemy rolnicze. Chcemy redukować odpady, a w związku z naszą zintensyfikowaną działalnością zawodową wiosną i latem, również naszą pracę i energię.
Co roku zostawiamy kawałek nieuprawianej ziemi, w którym nie ingerujemy w życie fauny i flory, by zachować naturalne procesy i pozwolić odpocząć glebie.

Nasz ogród i całe otoczenie to bezkresne bogactwo warzyw i owoców, naturalna spiżarnia. Przez całe lato i jesienią zbieramy warzywa i owoce z ogrodu, ze spacerów po okolicznych polach, łąkach, lasach przynosimy kwiaty, owoce, które przetwarzamy na zimę. A zimą delektujemy się domowym naturalnym jedzeniem.

Informacje oraz rezerwowanie miejsc dla grup pod numerem telefonu: 500 090 561
email: zielonaedukacja@gmail.com

Zapraszamy!

Scroll to Top